Nyheter
Nyheter om TRIS verksamhet och om de aktiviteter, föreläsningar och konferenser som TRIS anordnar.
2022 lanserade TRIS en banbrytande stiftelse för att erbjuda våldsutsatta kvinnor trygga boenden efter skydd. Detta unika initiativ representerar ett konkret steg mot säkerhet och självständighet, med en första fastighet redan säkrad.
TRIS-jourens statistik från 2023 avslöjar en ökande oro och rädsla bland lärare för att rapportera misstankar om hedersrelaterat våld, drivet av rädsla för hot från anhöriga och osäkerhet kring socialtjänstens hantering. Problematiken förvärras av en tystnadskultur som hindrar öppen diskussion om ämnet, vilket skapar en utmanande arbetsmiljö där lärare känner sig tvingade att navigera känsliga ämnen med stor försiktighet.
Upptäck Projekt Joni: En banbrytande satsning av RFSU Malmö för att främja sexualundervisning och relationsstöd anpassat för personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism.
Ung i Botkyrka - om hedersrelaterat våld och förtryck bland ungdomar i Botkyrka kommun. Denna rapport är det senaste bidraget i TRIS mångåriga arbete för ett samhälle fritt från hedersnormer, begränsningar, förtryck och våld där barn och unga ska kunna välja sitt eget liv och sin egen framtid.
UNT har i sitt iver att smutskasta TRIS grundare röjt namn, personnummer och adress rörande personer som pga allvarlig hedersproblematik levt under skydd inom Madickengården.
Under den senaste månaden har TRIS och Madickengården förekommit i ett flertal artiklar i UNT. Verksamheterna har bemött den svartvita bild som har tecknats i tidningen och påtalat felaktigheter kring bland annat vinst, volontärer och tidigare uppdragstagare.
Förra veckan publicerade tidningen UNT ett flertal artiklar som berörde TRIS och Madickengården. Artiklarna förmedlade en felaktigt vinklad bild av verksamheterna. Nu önskar grundarna tydliggöra förhållandet mellan verksamheterna och räta ut frågetecknen.
I dag har tidningen UNT publicerat en artikel som berör TRIS verksamhet. TRIS har i svar till tidningen utförligt förklarat hur verksamheten är, och har varit, uppbyggd. Vinstuttag i ideella föreningar är inte möjligt och allt överskott som har genererats inom TRIS har gått tillbaka till verksamheten.
Hedersrelaterat våld och förtryck tar inte sommarlov. Precis tvärtom så får föräldrar och andra närstående större utrymme att utsätta barn och unga för HRV ostört och utan samhällets insyn under sommarlovet. Barn och ungdomar vittnar om ökad kontroll och större utsatthet för socialt våld. Flera samtal handlar om rädsla för att inte kunna gå ut och träffa kompisar eller flick- och pojkvänner. När livet ska vara som bäst känns det som värst, berättar en ung kvinna.
TRIS kommer ofta i kontakt med asylsökande barn i familjer som utsätter barnen för hedersrelaterat våld och förtryck. Den dubbla utsattheten: dels av att vara asylsökande, dels av att vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck gör denna grupp av barn särskilt sårbara. TRIS erfarenhet visar att asylsökande barn ofta faller mellan stolarna och inte får sin röst hörd. Den dubbla utsattheten visar sig genom att hänsyn till barnets skyddsbehov ofta saknas i asylbeslut.
Hösten 2019 bestämde vi på TRIS oss för att ta reda på lite mer om hur barn och ungdomar som söker asyl i Sverige tillsammans med sina familjer mår. För att kunna göra det startade vi projektet Ensammast i rymden. Projektets titel är inspirerad av Josef, 10 år. En dag berättar Josef för TRIS kurator att han känner sig ensammast i rymden. Han berättar att det känns som att alla planeter snurrar och att han bara är en liten prick i rymden. Projektet handlar om barn och ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck under asylprocessen.
Den 1 juli 2018 infördes ett nytt examensmål i högskoleförordningen om att visa kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Detta inkluderar även hedersrelaterat våld och förtryck. Bland dessa examensmål finns bland annat socionomexamen och juristexamen.
Covid-19 ökar risken för hedersrelaterat våld och förtryck. Ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar en ökning av stödsökande till tjej- och kvinnojourer. På TRIS-jouren har samtalen ökat med cirka 30 procent. Det är inte bara samtalen som ökat utan även innehållet och karaktären av samtalen har ändrats.
Stadsdelen Sätra i Gävle genomför ett stort arbete för att förebygga och motverka könsstympning mot flickor och kvinnor. Inför Fadimedagarna kommer vi på TRIS ge exempel på allt det arbete som sker runt om i landet. Det är viktigt att visa både det som görs och det som fattas och behöver utvecklas i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Den 7 oktober 2020 tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot utredningen Ett särskilt hedersbrott (SOU 2020:57). Under presskonferensen medverkade Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna och tidigare samordnare för det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Riksåklagare Petra Lundh presenterade utredningens förslag.
För att förebygga att flickor och kvinnor fortsätter utsättas måste fler ledare lära sig att prata om det. Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram en handbok med information och hjälpmedel som skall hjälpa barn- och ungdomsledare och andra som möter ungdomar i sitt yrke att prata om könsstympning.
Jämställdhetsmyndighetens handbok Inget att vänta på samlar kunskap om våld, genus och prevention på ett och samma ställe samt beskriver hur ett våldsförebyggande arbete kan bedrivas samordnat, systematiskt och kunskapsbaserat.
Den 1 juli 2020 träder skärpt lagstiftning i kraft mot hedersbrott. Ändringarna gäller barnäktenskapsbrott, utreseförbud samt straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. De nya lagändringarna ger barn ett stärkt skydd mot att utsättas för äktenskap, äktenskapsliknande förbindelser eller könsstympning.
TRIS instämmer till fullo i utredningens (SOU 2020:2) förslag att skärpa den svenska lagstiftningen rörande utländska månggiften. Däremot har TRIS invändningar mot att utredningen föreslår att det ska finnas utrymme för att kunna göra undantag från erkännandeförbudet vid synnerliga skäl, bland annat vid utländska månggiften. TRIS anser att polygama äktenskap ska motarbetas och förbjudas helt och hållet.
Hedersrelaterade praktiker får ny innebörd och kan fortgå utan insyn som en konsekvens av corona. Flera samtal ifrån ungdomar men även yrkesverksamma indikerar att den hedersrelaterade kontrollen, hoten och våldet får ett starkare fäste i Sverige.
Under onsdagen signerade TRIS och Uppsala kommun det fördjupade och förnyade samarbetet. Satsningen ska stärka arbetet för att förebygga, upptäcka och skydda individer mot hedersrelaterat våld och förtryck. Målet är att alla Uppsalabor ska kunna leva ett självvalt liv.
Regeringen och samarbetspartierna lägger 100 miljoner till civilsamhällsorganisationer som arbetar med kvinnor, barn och hbtq-personer som utsätts för våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.
Kartläggningen är en totalundersökning bland samtliga 290 kommuner i Sverige och den första som ger en helhetsbild av antalet individer som förts bort och med stor sannolikhet utsatts för brott som barn- eller tvångsäktenskap.
Utmärkt att Uppsala kommun slutar “erbjuda” flicksimning skriver Sakine Madon i UNT den 29 mars 2020. Vi säger: utmärkt att Uppsala kommun har lyssnat på TRIS krav på att lyfta bort könsseparat simning från den fortsatta överenskommelsen.
TRIS kommer med anledning av Coronavirussjukdomen Covid-19 att ställa in den öppna verksamheten tillsvidare. Detta påverkar TRIS läxhjälp och träffpunkt som alltså ställs in. OBS! TRIS akuta verksamhet och råd-och stödtelefon är öppen som vanligt.
Rapporten belyser karaktär och omfång av hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige - en målgrupp som hittills inte inkluderats i den svenska debatten om hedersvåldsutsatthet.
TRIS och Uppsala Stadsbibliotek bjuder in yrkesverksamma inom bland annat daglig verksamhet och LSS till föreläsningen den 6/3 -2020.
På Fadimedagen i år lanseras ett nytt utbildningspaket, framtaget av TRIS i samarbete med Uppsala kommun, som ska hjälpa pedagoger i grundskolan och gymnasieskolan samt anställda vid socialförvaltningen att bli bättre på att bemöta barn och unga som lever i en hederskontext.
Med anledning av den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning bjuder TRIS, tillsammans med Uppsala Stadsbibliotek, in yrkesverksamma inom skola och socialtjänst till en föreläsning med Petra Blom. Föreläsningen hålls den 7 februari 2020 på Stadsbiblioteket i Uppsala.
2019 har varit ett intensivt utbildningsår för TRIS. Under året har vi hållit i ett 50-tal utbildningar, föreläsningar och konferensframträdanden där vi har förmeldat kunskaper i hedersrelaterat förtryck och våld.