Fördjupad satsning mot hedersrelaterat våld och förtryck

TRIS- tjejers rätt i samhället och Uppsala kommun fördjupar samarbetet. Satsningen innebär ökade resurser till att förebygga, upptäcka och skydda mot hedersrelaterat våld och förtryck. Målet är att alla Uppsalabor ska kunna leva fria och självständiga liv.

TRIS- tjejers rätt i samhället har ingått ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP) med socialnämnden, arbetsmarknadsnämnden, utbildningsnämnden och kulturnämnden i Uppsala kommun. Satsningen omfattar bland annat träffpunkter och läxhjälp, idrottsverksamhet, öppen stödverksamhet, utökad jourverksamhet och utbildning av arbetsgrupper i kommunen.

Partnerskapet skickar en viktig signal om att Uppsala kommun inte accepterar någon form av hedersrelaterat våld och förtryck. Ordförande Talin Davidian förmedlade en ung kvinnas tydliga svar om vad partnerskapet betydelse.

”Allt! Säg allt! Jag vet att ni gör det ni har gjort för 18 år sedan. Ni ger unga möjlighet att förstå, omhänderta och kräva frihet. Utan frihet är människan inget och kan inget göra varken för sig själv eller andra. Säg till politikerna att mitt liv inte hade sett ut som den gör idag om jag inte hade fått den möjlighet som jag fick som 17-åring. Kommer du ihåg första gången jag träffade dig? Jag var vilsen, rädd och trots att jag bara var 17 år var redan trött på livet, jag såg inte ljuset. För mig fanns det inte ett ljus utan jag var född i en kultur och i den skulle jag leva och dö. Jag kommer så väl ihåg att en av mina gymnasielärare sa att jag borde koncentrera mig på det som var positivt i min kultur, såsom maten och gemenskapen. Oj så lite dom visste. Dom som hade fötts in i friheten. Tack vare våra träffar och samtal och att jag fick vara med andra som visste vad jag pratade om har jag kunnat ta mig loss dels från mina egna föreställningar om rätt och fel men främst från dom som jag älskade som mest. Deras tvång och makt. Jag har skapat min egen framtid och äger mitt liv. Ta även upp att jag ska betala kvarskatt, politiker älskar skatt. Jag hade nog aldrig fått jobba om jag hade valt att stanna kvar i helvetet.”

– Att IOP:t både förstärks och förlängs är en tydlig markering kring vikten av att arbeta förebyggande och kompetenshöjande mot hedersrelaterat våld och förtryck. Samarbetet kommer resultera i att fler individer, barn som vuxna, upptäcks och får möjlighet att leva ett liv fritt från våld, förtryck och kontroll, säger My Hellberg, kanslichef på TRIS.

TRIS vid signeringsceremonin

TRIS vid signeringsceremonin

Ett sätt att lösa samhällsproblem

IOP är en etablerad modell för myndigheter att samarbeta med civila organisationer med syfte att sprida kunskap och ge stöd till utsatta grupper. I överenskommelsen bestäms vad partnerskapet gäller, vilka resurser respektive part ska bidra med och hur samarbetet ska genomföras. Insatser inom ramen för IOP ska erbjuda möjligheter till arbete, hälsofrämjande insatser, fritidsaktiviteter, samhällsintegration, kris- och psykosocialt stöd och vägledning i samhället.

– Den som utsätts för hedersrelaterat förtryck ska ges samhällets fulla stöd. Här är kompetensen otroligt viktig. En särskild specialistgrupp inom socialförvaltningen har utsetts till att hjälpa dem som utsätts för hedersförtryck. TRIS utbildar och stöttar samtidigt alla våra socialsekreterare i dessa frågor. På så sätt blir vi bättre på att bemöta, stötta och skydda, säger Eva Christiernin (S), ordförande socialnämnden.

– TRIS fyller en viktig funktion i Uppsala och är en avgörande kraft för att hjälpa många ungdomar och kvinnor, som riskerar hedersrelaterat våld och förtryck, på väg mot arbete och ett självständigt liv. Sådana goda krafter ska alltid stöttas, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

– Elever som lever i en hederskontext riskerar ofta icke godkända betyg i ämnet idrott och hälsa. De hindras från att delta. Att öka deltagandet i idrottsundervisningen är därför viktigt och nu gör vi en särskild utbildningssatsning riktad mot idrottslärare och elevhälsa med syfte att få med flera elever och ett stärkt samarbete med elevernas hem. Tillsammans med särskild läxläsning för denna målgrupp stärker vi möjligheten att göra skillnad för dessa elever, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

– Alla ungdomar har rätt till en meningsfull fritid. Även de tjejer som inte får gå till fritidsgården eller träningen. Det känns väldigt bra att öka samarbetet med TRIS som riktar sin verksamhet direkt till dem, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande kulturnämnden.

Föregående
Föregående

Effekten av corona underlättar hedersrelaterade brott!

Nästa
Nästa

Ett viktigt beslut är taget. Det kommer rädda liv!