Publikationer
Inom TRIS kompetenshöjande verksamhet arbetar vi med att utveckla metoder och arbetssätt som syftar till att olika aktörer och verksamheter ska kunna erbjudas verktyg för att kunna göra både långsiktiga och kortsiktiga insatser i ett förebyggande arbete mot hedersrelaterat förtryck och våld.
Samtliga publikationer från TRIS går antingen att ladda ner kostnadsfritt på hemsidan.
Exempelvis innehåller TRIS publikationer metodstöd för hur man inom en verksamhet kan utarbeta en handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck och våld. TRIS publikationer innefattar också gruppmaterial om hur man kan arbeta med tjejgrupper i särskolan i syfte att förebygga utsatthet för hedersrelaterat förtryck och våld.
TRIS har även en unik kompetens och erfarenhet kring målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext.
I publikationen Ung i Botkyrka kartlägger TRIS det hedersrelaterade våld och förtryck som drabbar ungdomar i i Botkyrka kommun.
Ensammast i rymden - yrkesverksammas erfarenheter är en rapport för dig som önskar fördjupa dina kunskaper om barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av anhöriga de söker asyl tillsammans med. Rapporten lyfter den komplexitet yrkesverksamma möter i sitt arbete när de försöker ge stöd och skydd till dessa barn. Skriften är också en noga genomgång av barns rättigheter under en asylprocess och på vilket sätt hedersrelaterat våld och förtryck kan utgöra barnspecifika förföljelsegrunder.
Ensammast i rymden - En handbok för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck under sin asylprocess är en unik handbok skriven för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av närstående som de är i beroendeställning till. Våldet och förtrycket sker under tiden barnen och deras närstående väntar på svar från Migrationsverket om de får stanna i Sverige eller inte. Handboken förklarar hedersrelaterat våld och förtryck samt beskriver på ett enkelt sätt hur socialtjänsten arbetar. Fakta varvas med berättelser från verkligheten.
TRIS rapport Gömd & Glömd bygger på kartläggningar av det hedersrelaterade våldet och förtrycket mot vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige – en målgrupp som hittills varit bortglömd i debatten och litteraturen om HRV.
TRIS metodstöd Årshjulet ger dig som arbetar inom grundskolan verktyg för att upptäcka och stödja barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Metodstödet ger dig bland annat tips på kampanjer du kan använda under olika delar av året, webbutbildningar du kan gå samt vilka varningssignaler du ska vara uppmärksam på. Årshjulet är framtaget inom ramen för TRIS idéburna offentliga partnerskap med Uppsala kommun.
Sveriges första lättlästa bok om hedersrelaterat våld och förtryck bland vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning: ”Ingen ska bli gömd och glömd – En lättläst bok om heders-relaterat våld och förtryck och intellektuell funktions-nedsättning”. Texten är anpassad för målgruppen och varvas med Pictogrambilder från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Med boken lanseras även helt nya Pictogrambilder som illustrerar barnäktenskap, tvångsäktenskap samt kvinnlig könsstympning.
TRIS lanserade i samband med Gömd och Glömd konferensen 2019 en konferensutgåva av Sveriges första lättlästa bok som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Boken är ett viktigt steg framåt för att målgruppen ska få information om sina rättigheter och för att de ska kunna inkluderas och öka sin delaktighet i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
TRIS Kommunikationsverktyg Våga förstå! hjälper barn och unga med kommunikationssvårigheter att uttrycka sina känslor och berätta om sin utsatthet med hjälp av emojis och bilder. Verktyget är unikt då det lyfter situationer som inkluderar hedersvåldsutsatta barn och ungas erfarenheter av exempelvis barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.
Filmen 10 minuter av frihet visar hur situationen för ungdomar som utsätts för vardagsheder ser ut. Förutom filmen finns även arbetsmaterial med övningar och diskussionsfrågor att ladda ner.
Trippelt utsatt är ett metodstöd som ger stöd och hjälp i arbetet att utveckla en handlingsplan för att motverka hedersrelaterat förtryck och våld på gymnasiesärskolan.
TRIS gruppmaterial Nå- vidare ger konkret hjälp för att förebygga hedersrelaterat förtryck och våld bland unga med intellektuell funktionsnedsättning.
I publikationen Trippelt utsatt kartlägger TRIS det hedersrelaterade förtryck och våld som drabbar ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning.
TRIS Kompetensteamsrapport kartlägger de yrkesverksammas attityder, kunskap om och erfarenhet av hedersrelaterat förtryck och våld riktat mot personer med eller utan en intellektuell funktionsnedsättning.
Livscirkelns metodprogram ingår som en del av TRIS utbildningspaket och har som syfte att möjliggöra ekonomisk självständighet för nyanlända kvinnor.
Att vara funktionsnedsatt och leva i en hederskultur är en kortfattad vägledning kring hur man arbetar med och bemöter personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld.