TRIS i media
Här samlar vi intervjuer och artiklar om TRIS i olika media.
09/11-2020 - SVT -Nyheter - Nästan omöjligt att komma åt hedersutpressningar
Artikel och TV-inslag om att det blir allt vanligare att kvinnor som kommer från hederskultur utpressas att stanna kvar i destruktiva förhållanden.
Sara Lehman från TRIS intervjuas av SVTs reporter Kovan Alshawish. Det finns ett stort mörkertal av förhållanden där kvinnor från familjer med hedersproblematik hålls mer eller mindre som gisslan av pojkvänner som hotar att avslöja förhållandet för familjen. Nästan ingen vågar larma - de riskerar att dödas av av familjen, pojkvännen eller pojkvännens familj. Tris är specialiserade på hedersproblematik, men även de har svårt att nå flickorna som utsätts för den här typen av påtryckningar och detsamma tycks gälla för kommuner och myndigheter.
Läs hela artikeln och se inslaget här: Nästan omöjligt att komma åt hedersutpressningar
08/09-2020 - SVT - Positiva corona-effekten: Färre anmälningar om bortförda barn
Artikel och inslag på SVT om hur Coronaepidemin påverkat antalet bortförda barn
Efter varje sommarlov slår skolorna larm om skolbänkar som gapar tomma då barn och unga förs utomlands och hindras från att resa tillbaka till Sverige. Men i år är larmen betydligt färre än vanligt. Det är bara ett fåtal barn som inte kommit tillbaka säger Katja Friberg, chef för avdelningen Barn och unga inom socialtjänsten i Uppsala.
Kanslichef på TRIS och ansvarig för TRIS skyddade verksamhet intervjus i inslaget. TRIS ser risker med att fler barn isoleras hemma inte har tillgång till vuxna de kan berätta om sin utsatthet för. Trots att den totala andelen samtal till TRIS jour ökat så har det minskat bland tonåringar och unga vuxna som en direkt konsekvens av corona säger TRIS kansliechef. Samtidigt kan coronapandemin skapa ett mörkertal – många som rest iväg kan få problem att komma hem igen och då får föräldrarna något att ”skylla på”. Och för många av de familjer där hedersförtryck utövas är just hedern det viktigaste – då är det inte säkert att man bryr sig om några reserekommendationer.
Läs hela artikeln och se inslaget här: Positiva corona-effekten: Färre anmälningar om bortförda barn
05/08-2020- Upsala Nya Tidning - Skolan bör ta höjd för ökad hedersförtryck
Ledarkrönika av Malin Lernfelt om att samhället bör göra allt för att skydda hedersutsatta under pandemin
Mycket av det TRIS tidigare varnat för har besannats. Under året har samtalen till organisationens jourtelefon har ökat med mer än 30 procent men samtalen från den grupp som normalt hör av sig mest – gymnasieelever – har minskat vilket är djupt oroväckande. Enligt TRIS beror detta på att när de inte går i skolan, har unga människor som lever under hedersförtryck ingen möjlighet att ringa. De är till följd av covidsituationen ständigt övervakade av familjen. Med den nya skärpta lagstiftning mot hedersrelaterade brott som trädde i kraft 1 juli 2020 bör man agera.
När skolorna öppnar måste resurser avsättas för att kunna hantera och hjälpa de unga utsatta samt att kommunen borde sprida informationsmaterial om den nya lagstiftningen till alla vårdnadshavare.
Läs hela krönikan här: Skolan bör ta höjd för ökad heresförtryck
27/05-2020 - DN - Hjälporganisationer larmar: ”Svårt utan skolan som andrum ”
Artikel om utsatta unga och hedersrelaterat våld och förtryck när insyn från samhället minskar i samband med Coronakrisen
Sandra Patel Seropian, påverkanschef på Maskrosbarn och Mariet Ghadimi, verksamhetschef på TRIS berättar om den ökade utsatthet under coronaepidemin. Nio av tio skolor som varit i kontakt med TRIS har uppgett att de inte har någon rutin för hur de ska möta utsatta ungdomar i kristider enligt TRIS. Den ökade isoleringen för utsatta barn och unga gör det svårare för dem att ta kontakt och karaktären på samtalen som kommer in till TRIS har ändrats, där ser man nu en större rädsla och panik hos de unga.
Läs hela artikeln här: Hjälporganisationer larmar: ”Svårt utan skolan som andrum ”
06/04-2020 - Aftonbladet - TRIS: Effekt av corona att fler barn riskerar att giftas bort
Artikel om de ökade riskerna för barn i hederskontext under Coronakrisen
Joanna Górecka intervjuar kanslichef på TRIS, om de ökade riskerna för barn som stängs in med sina förövare under Coronakrisen. Barnen uttrycker oro över ökat fysiskt och psykiskt våld, ökad inlåsning och ökad risk att bli bortgifta. Och det finns även andra indikationer som är otroligt oroväckande. De handlar om att man inte får söka vård i en hederskontext. Att en person som är potentiellt coronasmittad förvägras vård, eftesom det skulle innebära att man skiljs från familjen, och att familjen därmed förlorar kontrollen. Andra tvingas vara bland närstående som är smittade – kontrollen är hela tiden det viktigaste.
TRIS kanslichef understryker vikten av att yrkesverksamma som är oroliga för ett barn tar sin anmälningsplikt på allvar. Kontakta polis och socialtjänst vid misstanke om hedersförtryck.
Läs hela artikeln här: TRIS: Effekt av corona att fler barn riskerar att giftas bort
30/03-2020 - P4 Uppland - Ökad oro för våld och förtryck i hemmen
Program om den ökade oron för hedersrelaterat våld och förtryck i hemmen i samband med Coronakrisen
"Jag är orolig för vad coronapandemin kommer att visa för effekter när det kommer till förtryck och våld i hemmen" säger kanslichef på TRIS i Uppsala. Den nuvarande samhällssituation med rekommendationer om att stanna hemma utnyttjas av grupper som praktiserar hedersrelaterat våld och förtryck. Nu blir det enklare att utöva kontroll, hota, terrorisera och planera tvångsäktenskap.
Hör hela programmet här: Ökad oro för våld och förtryck i hemmen
26/03-2020 - SVT Nyheter - Ökad oro för bortgifte under coronakrisen
SVT Uppsala intervjuar TRIS och andra aktörer om hur Coronakrisen påverkar barn och unga som lever i en hederskontext
Unga kvinnor ringer och säger att nu finns det risk att jag blir bortgift mycket snabbare, man är orolig att farmor kommer dö och hon måste hinna se mig i bröllopsklänning, säger My Hellberg, kanslichef vid TRIS. När skolor och arbetsplatser stänger kommer kvinnor och barn vara isolerade med sina förövare. Trycket på TRIS jourtelefon har ökat i samband med coronakrisen men när skolor och arbetsplatser stänger kommer utsatta kvinnor och barn inte ha möjlighet att kontakta någon för hjälp.
Läs hela artikeln här: Ökad oro för bortgifte under coronakrisen
22/03-2019 - Upsala Nya Tidning - Alla är inte i tryggare i sina hem
Ledarkrönika av Sakine Madon om effekten av Coronakrisen för de som lever i en hederskontext
För vissa familjer kan en tillfällig coronaisolering ge mer tid till umgänge och eftertanke. Men för andra är hemmet en hotfull plats. Ett skollov eller en ledighet från jobbet tar alltid slut, men vad väntar nu? ”För många utsatta barn - vare sig de har psykiskt sjuka eller missbrukande föräldrar, eller föräldrar som utövar hedersförtryck - är skolan en fristad. Vår skolplikt spelar en mycket viktig roll.” skriver Madon. På samma sätt är studier eller arbete en räddning i vardagen för utsatta kvinnor. Men vad händer när de utsatta blir helt isolerade?
Läs hela artikeln här: Alla är inte i tryggare i sina hem
19/01-2020 - Upsala Nya Tidning - Minns Fadime och se hedersförtryckets offer
Ledarkrönika - Sakine Madon i samtal med TRIS verksamhetschef Mariet Ghadimi med anledning av Fadimedagen
Samma år som Fadime mördades var Mariet Ghadimi med och grundade Tris (Tjejers rätt i samhället), där hon numera är verksamhetschef. Förutom folkbildande insatser är TRIS i direkt kontakt med utsatta för att ta dem till skyddade boenden. "Det har gått 18 år sedan mordet på Fadime och nu hjälper vi ungdomar som föddes då", säger Ghadimi.
Kunskapen om frågorna kring hedersrelaterat våld och förtryck är betydligt bättre i dag men det finns fortfarande mycket som behöver förbättras.
Läs hela artikeln här: Minns Fadime och se hedersförtryckets offer
10/12-2019 - Upsala Nya Tidning - C i Uppsala lyfter en viktig frihetsfråga
Ledarkrönika av Sakine Madon om Centerpartiets lokala handlingsplan mot HRV i Uppsala.
En nyckelfaktor för integration är individens möjlighet att kunna ta del av majoritetssamhällets olika arenor. Flera vanligt förekommande platser där ungdomars möts och flera vanligt förekommande ungdomsaktiviteter är inte tillgängliga för främst unga kvinnor som lever med hedersnormer och begränsningar. Det tillåts inte ta del av majoritetssamhällets olika forum på lika villkor som deras bröder av sina anhöriga.
I Uppsala tas nu flera viktiga steg för att förstärka arbetet mot HRV. Bland annat vill Centerpartiet inrätta ett kompetensteam, som stöd för socialsekreterare och andra som möter problematiken med hedersnormer och begränsningar.
Madon skriver även om TRIS arbete och TRIS samverkan med Uppsala kommun samt TRIS två stora satsningar 2019. Kartläggningen UNG 018 som bland annat visar att två tredjedelar av flickor med utomnordisk födda föräldrar inte helt får bestämma vem de ska gifta sig med och TRIS rapport om vuxna funktionsnedsatta som utsätts för hedersrelaterat våld av nära anhöriga som också är deras assistenter.
Läs hela artikeln här: C i Uppsala lyfter en viktig frihetsfråga
9/12-2019 - Upsala Nya Tidning - Centern presenterar plan mot hedersförtryck
Artikel om att Centerpartiet i Uppsala har tagit fram en handlingsplan mot hedersförtryck.
Centerpartiets ordförande i Uppsala, Unn Harsem, hänvisar till TRIS kartläggning UNG 018 och säger att ”värnar man om frihet blir man helt förtvivlad när man förstår hur utbrett hedersförtryck är i Uppsala". Centerpartiet vill inrätta ett särskilt kompetensteam på socialtjänsten som ska stötta socialsekreterarna skriver Elin Sandow på UNT.
TRIS har ett förstärkt IOP med Uppsala kommun som ses över och revideras i skrivande stund. I samverkan med kommunen ska TRIS bland annat bistå med kompetenshöjande insatser och konsultativt stöd till socialtjänsten.
Läs hela artikeln här: Centern presenterar plan mot hedersförtryck
25/11-2019 - Upsala Nya Tidning - Så kan vi motverka mäns våld mot kvinnor
Debattartikel om vikten av kunskaper för att upptäcka, förebygga och stödja utsatta för mäns våld mot kvinnor, Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
I artikeln, skriven av Gun Heimer, professor, överläkare, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid, Göran Enander och landshövding Uppsala län refereras TRIS kartläggning UNG 018. Kartläggningen visar att var femte flicka och tionde pojke i årskurs nio i Uppsala lever med ett oskuldskrav. Bland unga som uppger att de omfattas av oskuldskrav finns en stor andel flickor men även pojkar som inte får välja sin framtida partner. Nämnda ungdomar löper störst risk att utsättas för tvångsäktenskap som sedan 2014 är lagbrott i Sverige.
Artikelförfattarna anser även att att en politisk enighet i frågan om hedersrelaterat våld och relevant lagstiftning är viktigt med svarar inte för allt. ”Arbetet kan inte sluta vid lagstiftning och politisk vilja. Ambitionerna måste synas varje dag i mötet med våldsutsatta vid varje vårdbesök, i varje utredning och i varje rättegång” skriver de.
Läs hela artikeln här: Så kan vi motverka mäns våld mot kvinnor
26/10-2019 - Dagens Samhälle - GAPF: Lagstifta också mot uppfostringsresor!
Debattartikel om hur socialtjänsten samarbete med barnets familj - så kallat familjearbete i hederskontext är direkt farligt när våldet och förtrycket är ett faktum.
Artikelförfattarna, företrädare för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, välkomnar att en majoritet i riksdagen vill införa en möjlighet till utreseförbud för barn som är i riskzonen för bortgifte eller könsstympning i hemlandet. Men de uppmanar partierna att också inkludera så kallade "uppfostringsresor" i denna lagstiftning. Socialtjänsten har i över hälften av de fall där unga svenskar skickas utomlands på "uppfostringsresor" kännedom om de berörda familjerna, och i flera fall är det känt att barnen har hotats med ”uppfostringsresor” eller redan skickats iväg.
GAPF önskar att man vidtar skyddsåtgärder istället för familjearbete, samt att samverkan mellan myndigheter, såsom socialtjänst, skola, polis, försäkringskassan och frivilligorganisationer ska stärkas ytterligare. Artikelförfattarna refererar till TRIS kartläggning UNG 018 där sambandet mellan hedersnormer och barns utsatthet för våld förtydligas.
Läs hela artikeln här: GAPF: Lagstifta också mot uppfostringsresor!
19/10-2019 - Upsala Nya Tidning - Stora brister i utredningar om hedersförtryck
Elin Sandow på UNT har granskat socialtjänstens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck i Uppsala kommun.
Det är allvarlig statistik som redovisas. Bland annat blir det tydligt att en klar majoritet av de orosanmälningar som rör hedersförtryck mot barn i Uppsala inte leder till några insatser av socialtjänsten skriver Sandow. I artikeln konstateras att handläggare på socialtjänsten i en tidigare kartläggning från 2017 uttryckt att de har för lite kunskaper om HRV och att de saknas rutiner för hur dessa ärenden ska utredas. Trots det utnyttjar inte socialtjänsten den expertis som finns på TRIS. Vad detta beror på kan inte ansvariga chefer svara på.
Läs hela artikeln här: Stora brister i utredningar om hedersförtryck
11/10-2019 - Upsala Nya Tidning - Vänd inte bort blicken när flickor förtrycks
Artikel om att skolpersonal som hjälper hedersutsatta flickor ska få stöd, inte motarbetas på sin arbetsplats
Sakine Madon satt i publiken och lyssnade under TRIS evenemang på på internationella Flickdagen då Marléne Stenman, gymnasielärare från Mjölby som räddat bortförda flickor tillbaka hem till Sverige, talade.
Sakine skriver om detta och om yrkesverksamma som ser och hjälper de utsatta barnen och uppmärksammar deras situation men som motarbetas och ifrågasätts på sina arbetsplatser. Det handlar inte bara om att förstå, utan också om att göra rätt!
Läs hela artikeln här: Vänd inte bort blicken när flickor förtrycks
10/9-2019 - Upsala Nya Tidning - Allt fler anmälningar om hedersförtryck i Uppsala
Artikel av journalisten Elin Sandow om det ökande antalet antalet anmälningar om hedersförtryck
Elin skriver att det är en allvarlig signal till politiker i Uppsala att så få orosanmälningar görs. Även om andelen anmälningar ökar så är 39 orosanmälningar för hela 2018 en indikation på att något inte stämmer. Detta visas tydligt i TRIS kartläggning UNG-018 som visar att 61 % av flickorna med föräldrar födda utanför Norden inte själva får välja sin framtida partner. Bland nämnda flickor är över 30 procent utsatta för allvarlig våld. Många flickor upptäcks inte och får ingen hjälp.
Hela artikeln kan läsas här - Allt fler anmälningar om hedersförtryck i Uppsala
23/08-2019 - Upsala Nya Tidning - Hedersvåld kan få egen brottsrubricering
Artikel om att regeringen skall tillsätta en utredning om att införa ny rubricering för brott med hedersmotiv.
David Hallerby intervjuar TRIS kanslichef om förslaget att införa en egen brottsrubricering för hedersrelaterade brott. “En egen brottsrubricering ger ett viktigt erkännande till människor som utsatts för hedersförtryck. I och med att den nu lyfts även i myndighetsvärlden kan det förhoppningsvis fungera i normerande syfte.”
Med dagens lagar kan man inte se hedersvåld i sin fulla kontext. Det finns mycket subtilt inom hederskulturen som kan vara svårt att bli dömd för i dag. Det handlar ofta om psykiskt våld och och tvång av olika slag.
Hela artikeln kan läsas här - Hedersvåld kan få egen brottsrubricering
30/7-2019 - P1 Morgon - Dramatisk ökning av anmälningar om tvångsgifte
Radioinslag om det ökande antalet antalet polisanmälningar om tvångsgifte
Kanslichef på TRIS, deltog i P1 morgons inslag kring att antalet polisanmälningar om tvångsgifte har ökat de senaste åren. Med i inslaget är även Katarina Idegård, samordnare för hedersrelaterat våld och förtryck Göteborgs stad.
Hela inslaget kan höras här - Dramatisk ökning av anmälningar om tvångsgifte
12/7-2019 – Upsala Nya Tidning – TRIS har kartlagt hedersvåldet mot funktionsnedsatta
Artikel om den lättlästa boken ”Ingen ska bli gömd och glömd”.
Artikeln belyser TRIS nya lättlästa bok ”Ingen ska bli gömd och glömd” som är en del av Arvsfondsprojektet ”Gömd och glömd”. Inom ramen för projektet har TRIS genomfört enkätundersökningar och intervjuat personal och deltagare i daglig verksamhet samt LSS-handläggare. Boken är unikt i sitt slag i och med att den är anpassad för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Artikeln uppmärksammar att hedersvåldet även drabbar personer med funktionsnedsättning – en grupp som kan vara mycket svår att upptäcka. Syftet med den nya lättlästa boken är att ändra på detta och sprida informationen om HRV till målgruppen själv, samt till personal som arbetar med målgruppen.
Läs hela artikeln i UNT - TRIS har kartlagt hedersvåldet mot funktionsnedsatta
17/06-2019 - Dagens Samhälle - Jämställdhetsmyndigheten måste förklara sig
Opinionsartikel av Gulan Avci och Maria Nilsson (Liberalerna) angående Jämställdhetsmyndighetens ståndpunkt om begreppet ”hedersrelaterat våld och förtryck” i läroplanen.
I tisdags kallade Arbetsmarknadsutskottet upp Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, på Liberalernas initiativ, för att klargöra varför Jämställdhetsmyndigheten inte vill att begreppet hedersrelaterat våld och förtryck ska skrivas in i läroplanen.
I debatten som följt skolverkets beslut att det hedersrelaterade våldet- och förtrycket inte borde ingå i läroplanen har det uppdagats att skolverket ignorerat tunga aktörer som Tjejers rätt i samhället (TRIS), Sveriges Kvinnolobby, Organisationen Barnverket och ett flertal andra som ingått i remissinstanserna och som yrkat på att begreppet hedersrelaterat våld och förtryck ska skrivas in i läroplanen.
Trots detta har Jämställdhetsmyndigheten anslutit sig till den grupp av remissinstanser som inte tycker att begreppet hedersrelaterat våld och förtryck ska skrivas in i läroplanen.
Läs hela artikeln här - Jämställdhetsmyndigheten måste förklara sig
16/06-2019 - Uppsala Nya Tidning - Skolverket valde att svika
Artikel om skolverket och hur remissvaren behandlats i frågan om begreppet ”hedersrelaterat våld och förtryck” i läroplanen
Sakine Madon på UNT har kontrollerat vilka referenspersoner skolverket valt att lyssna på och vilka som ignorerats när de valde att inte ta med begreppet ”hedersrelaterat våld och förtryck” i läroplanen, och motiverade det med risken för att "olika grupper ställs mot varandra". Artikeln ger en tydlig sammanställning av remissvaren från föreningar och andra aktörer där förutom TRIS och andra organisationer som arbetar emot HRV även Skolinspektionen och Folkhälsoinstitutet är myndigheter som i sina svar reagerar på att det specifika hedersrelaterade förtrycket inte nämns. .
Läs hela artikeln här - Skolverket valde att svika
10/06-2019 - Dagens Arena - Riv oskuldsnormens begränsande murar
Liv Beckströms ledare i Dagens Arena handlar om lagen om äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa samt om den rapport där TRIS har kartlagt hedersrelaterat våld och förtryck av unga i Uppsala (UNG018) och om hur rapporten fångar upp potentiella brottsoffer för barn- och tvångsäktenskap.
“Den lag mot äktenskapstvång som Sverige fick år 2014 har uppenbart inte räckt till för att öka skyddet mot att giftas bort mot sin vilja. Därför är det bra att den nu är på väg att skärpas..“ Begreppet hedersrelaterat våld och förtryck har kommit att bli en del av vår gemensamma förståelse av denna särskilda utsatthet.
Det blir då ännu obegripligare att Skolverket då står fast vid sitt egendomliga beslut »att inte använda det specifika begreppet hedersrelaterat våld och förtryck för att inte andra former av förtryck ska tappas bort i utbildningen.
Läs hela ledaren här - Riv oskuldsnormens begränsande murar
01/06-2019 - Uppsala Nya Tidning - Ett svidande svek mot utsatta – Skolverket och Jämställdhetsmyndigheten borde lära sig av TRIS
Sakine Madon på UNT skriver om TRIS remissvar till Skolverket.
TRIS menar att inte nämna hedersrelaterat våld och förtryck i läroplaner är ett aktivt osynliggörande av det specifika våldsutsatthet tusentals unga utsätts för i Sverige. TRIS verksamhetschef menar att det minsta Skolverket kan göra är att hamna rätt. Allt annat är ett svek och direkt oanständigt.
Madon lyfter även Jämställdhetsmyndighetens remissvar där de är positiva till Skolverkets hållning att inte använda begreppet hedersrelaterat våld och förtryck istället för att markera mot Skolverkets förslag.
Läs hela artikeln här - Ett svidande svek mot utsatta – Skolverket och Jämställdhetsmyndigheten borde lära sig av TRIS
31/05-2019 - DN - Skolverket kan inte önska bort hederskulturen
Ledarredaktionen på DN skriver om Skolverkets vägran att använda uttrycket hedersrelaterat våld och förtryck i läroplaner
I artikeln betonas att Sverige måste ha kommit längre än så i kampen mot det hedersrelaterade våldet. Att Skolverket inte vill tala om hederskultur eftersom det skulle innebära att ”grupper ställs mot varandra är en lyx som betalas av alla de tusentals ofta unga kvinnor och män vars liv kraftigt begränsas med hedern som förevändning. Artiklen tar bland annat upp TRIS remissvar till Skolverket.
Läs hela artiklen här - Skolverket kan inte önska bort hederskulturen (Artikeln uppdaterades 2019-06-01)
28/05-2019 - SVT Nyheter - TRIS: ”De göms av familjen och glöms av samhället”
Artikel om projektet och konferensen Gömd och Glömd
I artikeln belyser SVT Nyheter projektet Gömd och glömd och den information om vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext som projektet handlar om.
Projektet har belyst att kunskapen om vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext i Sverige är låg.
Målgruppen är i en utsatt belägenhet:
En av fem av personer i målgruppen får inte bestämma vem de ska vara ihop med.
En av fyra av personer i målgruppen får inte bo tillsammans med vem de vill.
En av tre av personer i målgruppen får inte ha sex för sina föräldrar.
För att uppmärksamma målgruppens utsatthet anordnade TRIS en konferens där yrkesverksamma, politiker, LSS-handläggare och personer ur målgruppen närvarade.
Läs hela artikeln - SVT Nyheter
28/05-2019 - SVT Nyheter - ”Sara” blev utsatt för hedersrelaterat våld – här är hennes historia
Intervju med “Sara” som flytt från hedersvåldet
En av de viktigaste delarna i TRIS projekt Gömd och glömd , som har genomförts i hela Sverige, har varit att inkludera målgruppen. SVT-Nyheter publicerar ett klipp med en intervju med “Sara” som berättar att hon under flera års tid blev utsatt för hedersrelaterat våld av sin familj. En dag fick ”Sara” nog och flydde.
Läs hela artikeln - SVT Nyheter
22/03-2019 - Dagens Samhälle - En hedersstudie som suddar ut konturerna av våldet
Artikel som jämför SGM-studien med UNG-018 från TRIS
Artikeln jämför två kartläggningar av det hedersrelaterade förtrycket och våldets (HRV) omfång bland ungdomar i årskurs 9. Den ena gjord i Stockholm, Göteborg och Malmö (SGM-studien) och den andra i Uppsala (U-studien). U-studien är TRIS studie UNG-018. Båda kartläggningarna har använt samma frågeformulär men sättet på vilket svaren har bearbetas och analyserats skiljer sig.
I artikeln problematiserar författarna (Docent Astrid Schlytter och Fil.Dr. Devin Rexvid) SGM-studiens indelningsgrunder och presenterar U-studiens begrepp och resultat, bland annat för att visa på skillnaderna mellan dem och därmed deras roll i det politiska förändringsarbetet. Till skillnad från SGM-studien har U-studien fokus på flickors oskuldskrav och dess koppling till äktenskap och våld, vilket tydliggör skillnaderna i pojkars och flickors livsvillkor.
Här finns hela artikeln - En hedersstudie som suddar ut konturerna av våldet.
14/02-2019 - SvD - De som inte får bli kära
Intervju med TRIS verksamhetschef
TRIS har genomfört en kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck bland unga i Uppsala, Ung 018. Ung 018 presenteras den 26 februari 2019. Bakgrunden till kartläggningen är att regeringen har beslutat att genomföra en samlad, flerårig satsning för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Satsningen innefattar uppdrag till länsstyrelser och andra myndigheter, stöd till lokalt arbete samt till förebyggande verksamhet.
En fråga som har ställts i enkäten som över tusen elever i årskurs nio har besvarat är "om du blir kär i någon som din familj eller släkt inte accepterar, vad tror du skulle hända då?" Hedersnormer handlar om så mycket mer än att kontrollera sexualiteten, de berövar även de unga rätten att älska någon och älskas tillbaka. Kärleksförbudet är påtagligt, konsekvenserna av att bli kär så allvarliga. I artikeln diskuteras riskerna och konsekvenserna som hedersnormer, oskuldskrav och kärleksförbud för med sig för ungdomarna.
Här finns hela intervjun - De som inte får bli kära.
26/06-2018 - Uppsala Nya Tidning - Utbrett hedersförtryck bland Uppsalas unga
Artikel om hedersförtryck bland unga i Uppsala
Hur utbrett är hedersförtryck bland unga i Uppsala? Det är en fråga som det tidigare enbart spekulerats i. Nu finns fakta. De visar bland annat att 19 procent av flickorna och 12 procent av pojkarna antingen inte alls får vara med och bestämma vem de ska gifta sig med eller att valet är villkorat.
Artikeln handlar om den enkät om hedersförtryck som under våren delats ut i samtliga klasser i årskurs nio i de kommunala tätortsskolorna i Uppsala kommun, totalt tretton skolor. 1 063 elever har besvarat enkäten, vilket innebär en svarsfrekvens på 91 procent. I artikeln besvarar TRIS verksamhetschef frågor om enkäten och vad resultaten av den innebär.
Här finns hela intervjun - Utbrett hedersförtryck bland Uppsalas unga
20/06-2018 - Uppsala.se - TRIS-grundaren utsedd till Årets Hedersupplänning
Artikel om prisutdelningen
TRIS verksamhetschef utsågs till årets hedersupplänning 2018 i en ceremoni på Uppsala slott.Årets Hedersupplänning utses varje år av Länsstyrelsen i Uppsala län. Sedan 1991 har utmärkelsen tilldelats någon som är född eller verksam i Uppsala län eller som på annat sätt har nära anknytning till länet.
Här finns hela artikeln - TRIS-grundaren utsedd till Årets Hedersupplänning
19/6-2018 - P4 Uppland - Grundaren av TRIS är årets hedersupplänning
Radiointervju med TRIS verksamhetschef Mariet Ghadimi
Mariet Ghadimi tilldelades utmärkelsen årets hedersupplänning av landshövdingen Göran Enander vid Uppsala slott.
Här finns intervjun att lyssna på - Grundaren av TRIS är årets hedersupplänning
19/08-2017 - raoulwallenberg.se - Mariet Ghadimi vinnare av Raoul Wallenbergpriset 2017
Intervju med TRIS verksamhetschef
När TRIS grundades visste jag inte att det skulle växa och utvecklas till den organisation TRIS är idag. Från att vi var några unga kvinnor som arbetade ideellt från min systers vardagsrum är vi idag en verksamhet med ett 20-tal anställda med en nationell jourtelefon för våldsutsatta och yrkesverksamma som möter våldsutsatta.
Här finns hela intervjun - Mariet Ghadimi vinnare av Raoul Wallenbergpriset 2017
20/01-2017 - Uppsala Nya Tidning - Så fostras pojkar in i hederförtryck
Artikel om att TRIS anordnar temadag om pojkar och unga män i en hederskontext inför minnesdagen av Fadime.
För att förebygga hedersvåld behöver vi uppmärksamma pojkars och unga mäns roll som både offer och förövare i en hederskontext. Förövare för att de kontrollerar och förtrycker närstående tjejer och kvinnor. Offer för att de dels uppfostras att kontrollera kvinnor i sin närhet och dels för att de själva utsätts för tvångsgifte och uppfostringsresor, säger My Hellberg som är kanslichef på TRIS till UNT.
TRIS har bjudit in forskarna Astrid Schlytter och Devin Rexvid som kommer tala om sin senaste bok Mäns heder: att vara både offer och förövare. Till UNT säger Rexvid att – Hederskulturen gör att pojkarna är med och kränker närstående kvinnors grundläggande fri- och rättigheter.
Här finns hela artikeln - Så fostras pojkar in i hederförtryck
07/11-2016 - Uppsala Nya Tidning - Tris kartlägger gömda och glömda
Artikel om TRIS projekt Gömd och glömd som ska kartlägga hedersrelaterat våld och förtryck mot intellektuellt funktionsnedsatta. Uppsala är en av fyra städer i landet som deltar.
30 procent av flickorna i gymnasiesärskolan med utlandsfödda föräldrar får inte gifta sig med vem de vill. Men vuxna som har en intellektuell funktionsnedsättning glöms ofta bort när man pratar om hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet med projektet är att ta reda på hur omfattande det är, säger Serine Gunnarsson som är projektsamordnare för Gömd och Glömd.
TRIS kommer att undersöka vad LSS-handläggare, socialsekreterare, och personal från olika skolor som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättning har för erfarenhet och kunskap i dessa frågor.
Här finns hela artikeln -Tris kartlägger gömda och glömda
26/05-2016 - SVT Nyheter - TRIS prisas för läxhjälpsprojekt för tjejer
Artikel om att TRIS fått stipendium av försäkringsbolaget Skandias projekt Idéer för livet
Det är fjärde gången som TRIS i Uppsala får stipendium av försäkringsbolaget Skandias projekt Idéer för livet. Och det är ett välkommet tillskott till TRIS läxläsningsprojekt för unga tjejer.
Här finns hela artikeln - TRIS prisas för läxhjälpsprojekt för tjejer