Om oss

Professor Martha Nussbaum  FotografJerry Bauer, bild från wikipedia

Professor Martha Nussbaum
FotografJerry Bauer, bild från wikipedia

TRIS engagerar sig för ett Sverige där alla, oavsett ålder, kön eller bakgrund, kan leva fritt från hedersnormer och förtryck. Vi strävar efter att individer ska kunna välja sina egna livsvägar och sin egen framtid, fri från våld och begränsningar. Vi arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck som förhindrar människor från att leva självvalda liv och bidrar till skapandet av parallella samhällsstrukturer som strider mot demokratiska principer och svensk lagstiftning.

Inspirerade av filosofen Martha C. Nussbaum och hennes syn på universella mänskliga förmågor, tror vi att dessa förmågor är grundläggande för ett gott liv, oberoende av kulturella eller traditionella gränser. Dessa förmågor ska inte begränsas av hedersnormer eller förtryckande traditioner, som barnäktenskap eller könsstympning. Vi kämpar för att individer, oberoende av kön, ålder, funktionsförmåga, sexuell läggning, religion, etnicitet eller kulturell tillhörighet, ska ha friheten att välja sina egna livsvägar, partners och framtid.

TRIS står för principen att varje individ ska ha möjlighet att utveckla och använda sina mänskliga förmågor. Det innebär aktivt arbete mot traditioner och normer som hindrar utbildning, ekonomisk självständighet, social delaktighet och kontroll över den egna sexualiteten. Vi arbetar för att alla ska ha friheten att välja partner och ingå äktenskap eller partnerskap på egna villkor, utan påtvingade normer eller förtryck.

Genom vårt arbete stödjer vi individers rätt till ett självbestämt liv där de kan omfamna nya sociala normer, känna solidaritet och gemenskap med olika grupper och kulturer, och leva fritt från alla former av tvång och våld. Vårt engagemang i TRIS är att säkerställa att varje individ kan nå sin fulla potential, fri från begränsningar som hindrar deras personliga utveckling.

TRIS organisation

TRIS erbjuder en trygg arena fri från hedersnormer och begränsningar där individer, barn som vuxna, får tillgång till verktyg som möjliggör självvalda erfarenheter och en egen plattform i samhället.

TRIS arbetar för att målgruppen ska:

  • Få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter i samhället

  • Få en god mental och fysisk hälsa

  • Bli en självständig individ

  • Bygga förutsättningar för ekonomisk och social trygghet

  • Klara av ett eget boende

För att nå våra målsättningar och visioner för målgruppen arbetar TRIS utifrån flera verksamhetsområden, både förebyggande och akut samt med metod- och utbildningsverksamhet. Dessa verksamhetstyper arbetar nära varandra och utbyter kontinuerligt kunskaper och erfarenheter med varandra, vilket är en stor tillgång för organisationen i sin helhet.

TRIS förebyggande verksamhet

Den förebyggande verksamheten riktar sig till unga kvinnor och män som har ett inskränkt handlingsutrymme. TRIS arbetar med olika förebyggande satsningar för att möjliggöra ett friare handlingsutrymme rent fysiskt, men även i tanken, för dessa individer. Bland annat erbjuder TRIS läxhjälp med träffpunkt, kulturaktiviteter, simskola och idrottsaktiviteter.

TRIS jourverksamhet

TRIS jourverksamhet består av TRIS nationella jourtelefon med råd och stöd för både för hjälpsökande och yrkesverksamma. Personalen som bemannar jourtelefonen har flera års erfarenhet av arbete med vuxna, ungdomar och barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS erbjuder även juridiskt stöd samt stöd med myndighetskontakter. TRIS har kompetens och kan stödja barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av anhöriga under sin asylprocess. TRIS jourverksamhet kan även stödja individer med intellektuell funktionsnedsättning som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS jourverksamhet tar även emot hjälpsökande pojkar och unga män.

TRIS metod- och utbildningsverksamhet

Metod- och utbildningsverksamheten grundar sig i forskning och praktisk erfarenhet från TRIS förebyggande verksamhet samt från akuta verksamheter. TRIS erbjuder myndigheter, organisationer och andra aktörer utbildning i hedersrelaterat våld och förtryck utifrån olika inriktningar, varav en handlar om den specifika typen av utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck som finns bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. TRIS utvecklar även metoder för att arbeta förebyggande med målgruppen och har bland annat publicerat ett gruppmaterial som syftar till att förebygga utsatthet för hedersvåld och förtryck bland unga med intellektuell funktionsnedsättning.

TRIS historia

TRIS är en ideell organisation som arbetar med resultatinriktade förebyggande, akuta samt kompetenshöjande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. TRIS är även den första organisationen som kartlagt omfång och karaktär av det hedersrelaterade förtryck och våld som individer med en intellektuell funktionsnedsättning utsätts för i Sverige.

TRIS startades år 2002 av två systrar i Uppsala. Systrarna hade under uppväxten tjejkompisar som aldrig fick vara med på skolfester och klassresor. En kompis “försvann” och kom aldrig tillbaka. Det ryktades om att hon inte fick komma tillbaka till Sverige för att hon hade haft en pojkvän som hennes föräldrar inte accepterade. Efter den händelsen tog en av systrarna mod till sig och berättade för kuratorn på sin skola att en tjej i klassen var rädd för att bli bortgift. Kuratorn svarade att man gör så i vissa kulturer och att det kommer att gå bra. Det gick inte bra för klasskamraten. Hon fick aldrig någon hjälp.

Flera år senare mördades Fadime Sahindal i Uppsala. Året var 2002 och först efter denna tragedi vaknade Sverige och politikerna började förstå hur allvarligt hedersrelaterat förtryck och våld är. TRIS grundades detta år då behovet av ett förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck i Uppsalas skolor var stort. Lärare, skolsköterskor och kuratorer hade inte tillräckligt med kunskaper och erfarenheter och de utsatta flickorna hade ingen att vända sig till.

TRIS projekt

TRIS arbetar ständigt med att ta fram nya och bättre metoder för att arbeta både förebyggande och akut mot hedersrelaterat förtryck och våld. TRIS har sedan starten 2002 drivit ett flertal projekt som på olika sätt tagit sig an detta syfte.

Vill du få mer information om något specifikt projekt? Kontakta TRIS på info@tris.se