Ny rapport om covid-19 och våldsutsatthet

Jämställdhetsmyndigheten har publicerat en ny rapport om covid-19 och våldsutsatthet. TRIS - tjejers rätt i samhället är en av de organisationer som intervjuats i samband med rapporten. Rapporten bekräftar att risken för att utsättas för isolering och våld ökat under covid-19. Denna bild bekräftas av TRIS. Vi kan se att karaktären av samtal in till TRIS-jouren har ändrats. Fler yngre flickor söker sig till TRIS. Fler unga män har sökt stöd. Flera samtal handlar om att planer på giftermål intensifierats med hänvisning till covid-19.Fler stödsökande berättar om allvarlig utsatthet i kombination med isolering. Samtalen handlar i större utsträckning om rädsla för att inte kunna söka stöd och skydd om situationen förvärras. Många flickor berättar om än mer inskränkt livsutrymme med hänvisning till covid-19. Kontroll av flickor och unga kvinnor kläs i omsorg kring deras hälsa och rädsla för smitta. Liknande inskränkningar i vardagen med hänvisning till covid-19 framträder inte i samtalen för unga män.

Framgångsfaktorer

I sitt uppdrag har Jämställdhetsmyndigheten identifierat flera viktiga arbetssätt bland kommuner som bedriver ett aktivt arbete inom området våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Bland annat nämns att det är viktigt att området är prioriterat bland politiker och chefer och att det finns kunskap och kompetensförsörjning inom området. Andra områden rapporten lyfter är att det finns etablerade rutiner och processer som är kända bland medarbetare och att det finns särskilda samordnare i kommuner som arbetar framgångsrikt. Etablerad samverkan som fungerar både internt och med externa aktörer nämns som ytterligare en framgångsfaktor.

I rapporten finns det en värdefull bilaga med råd till kommuner i deras arbete med våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck under pandemin. Där lyfts bland annat vikten av information om kommunens olika insatser. Hjälpsökande måste få veta vart de kan söka stöd. TRIS vill även lyfta vikten av att synliggöra svensk lagstiftning kring tvångsäktenskap och barnäktenskap i alla väntrum.

TRIS samverkan med Uppsala kommun

Ett tydligt exempel är TRIS samverkan med Uppsala kommun. Under 2020 har orosanmälningar avseende hedersrelaterat våld och förtryck ökat. Det betyder att fler har upptäckt utsatta barn trots pandemin. Hösten 2019 lanserades ett metodstöd - Årshjulet - på skolor i Uppsala. Årshjulet ger skolor tips på kampanjer de kan använda under olika delar av året, webbutbildningar medarbetare kan gå samt vilka varningssignaler lärare ska vara uppmärksam på. Årshjulet är framtaget inom ramen för TRIS idéburna offentliga partnerskap med Uppsala kommun.

Mer information om Årshjulet

Mer information om Jämställdhetsmyndighetens rapport om covid-19 och våldsutsatthet

Föregående
Föregående

Nya examensmål om kunskaper kring hedersrelaterat våld och förtryck

Nästa
Nästa

En stadsdels arbete mot könsstympning