Hedersrelaterat våld och förtryck bland asylsökande barn

En grupp barn som i mycket liten utsträckning uppmärksammas i den pågående opinionen är asylsökande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av sina anhöriga. Inte sällan av sina primära omsorgsgivare som de sökt asyl tillsammans med. Dessa barn flyr tillsammans med sina familjer från krig och utsatthet i hopp om ett bättre liv men tvingas leva i förtryck och utsätts för hedersrelaterat våld av familjemedlemmar som de är i beroendeställning till, allt detta i ett land där de inte vet ifall de kommer att få stanna kvar eller inte.

Utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck under asylprocessen

Barn och ungdomar som söker asyl tillsammans med sina familjer och lever i en hederskontext befinner sig därmed i en särskilt utsatt position. Vi har på nära håll sett hur utsattheten tar sig uttryck för barn och unga som utsätts för HRV under pågående asylprocess. Barn och ungdomar vittnar om att hedersnormer förstärks, att kontrollen av främst tjejers vardag intensifieras och att många barn hamnar i ett tillstånd av vanmakt där de inte vågar berätta om sin utsatthet. Föräldrarna utgör således en risk för barnens liv och hälsa. Flera av de barn och unga TRIS träffat har varit placerade i familjehem på grund av missförhållanden i hemmet och allvarliga brister i omsorgen. När de sedan utvisas tillsammans med sina förövare har barnens rättigheter enligt barnkonventionen kränkts.

Projektet Ensammast i rymden har genomförts med stöd från Länsstyrelsen Östergötland. I projektet har advokat Rebecca Lagh från Advokatbyrå Rebecca Lagh AB och Stefan Zebrowski från FOKUS Advokatbyrå varit sakkunniga. Projektet syftar till att öka kunskap och medvetenhet om asylsökande barn och unga som utsätts för HRV av sina vårdnadshavare som söker asyl i Sverige.

Ensammast i rymden har utmynnat i två skrifter. En handbok som vänder sig direkt till de berörda barnen och ungdomarna. Den innehåller flera berättelser ur verkliga livet, tillsammans med fakta om barnens rättigheter och olika vägar till hjälp. En skrift för yrkesverksamma som i sitt arbete möter barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av nära omsorgspersoner de sökt asyl tillsammans med.

En lagstiftning som inte tar hänsyn till barns egna asylskäl

Under arbetet med nämnda rapporter har det blivit tydligt att det finns en tydlig kunskapslucka kring barns särskilda utsatthet under asylprocessen. Det avser främst barn som kommer med sina familjer. Det finns inte tydliga rutiner inom ansvariga myndigheter för handläggning av ärenden när asylsökande barn i familjer utsätts för våld. Lagstiftningen är inte heller utformad för att omhänderta barns egna asylskäl på grund av utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck. Speciellt tydligt blir detta i relation till asylsökande barn som är under samhällets vård: exempelvis barn och ungdomar som placeras utanför hemmet. Viktigt att beakta är att asylsökande barn ofta bär på traumatiska upplevelser av krig och våld.  I fall där barnen även utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck adderas således ytterligare en dimension av sårbarhet kopplad till utsattheten i hemmet.

Ensammast vuxen.jpg

Lunchföreläsning och lansering av Ensammast i rymdens unika rapporter

Båda skrifterna Ensammast i rymden - En handbok för barn och unga som utsätts förhedersrelaterat våld och förtryck under sin asylprocess och Ensammast i rymden - Om barn och unga i en asylprocess som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck – yrkesverksammas erfarenheter laddas ner här:

Ladda ner TRIS handbok Ensammast i rymden för barn och unga (Pdf)

Ladda ner TRIS handbok Ensammast i rymden för yrkesverksamma (Pdf)

För mer information och bokning av utbildning kontakta oss på info@tris.se.

I samband med lanseringen av båda skrifterna kommer TRIS anordna en lunchföreläsning online den 28 maj 2021 kl 12.00 - 13.00. Anmälan är stängd.

Föregående
Föregående

Hedersrelaterat våld och förtryck tar inte sommarlov

Nästa
Nästa

Ensammast i rymden