Våga prata om könsstympning

Som ungdomsledare kan du göra skillnad i kampen mot könsstympning. Bollen är din!

Som ungdomsledare kan du göra skillnad i kampen mot könsstympning. Bollen är din!

Jämställdhetsmyndigheten fick år 2018 i uppdrag av regeringen att undersöka hur fritidsverksamheter, öppna ungdomsverksamheter och mötesplatser kan förebygga och motverka könsstympning av flickor och kvinnor. Detta arbete har nu lett till framtagandet av en handbok för ungdomsledare samt information och pedagogiska verktyg samlade på Jämställdhetsmyndighetens webbplats.

Könsstympning är en mycket gammal sedvänja och tradition utan koppling till någon särskild religion. Det förekommer bland annat inom både kristna och muslimska grupper i flera länder i Afrika, i vissa länder i Mellanöstern och i Asien. Fler än 200 miljoner flickor och kvinnor världen över har utsatts för könsstympning. Trots att könsstympning av flickor och kvinnor är ett brott mot mänskliga rättigheter och svensk lag och riskerar att ge fysiska och psykiska men för livet, så fortsätter ändå övergreppen. Det måste förändras.

I Sverige möter barn- och undomsledare från olika arenor dagligen barn och unga som kan ha utsatts eller riskerar att utsättas för könsstympning. För att förebygga och motverka övergreppen måste fler ledare lära sig att prata om könsstympning. Men frågan omges idag av kunskapsbrist och tystnadskultur.

Som ungdomsledare kan du göra skillnad i kampen mot könsstympning

Det är ett svårt och tabubelagt ämne men för att förebygga att flickor och kvinnor fortsätter att utsättas måste fler ledare lära sig att prata om könsstympning, I “Den lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor” samt på Jämställdhetsmyndighetens webbplats finns nu kunskap och pedagogiska verktyg för att hjälpa barn- och undomsledare och andra som möter ungdomar i sitt yrke att börja prata om könsstympning. Där finns även möjlighet att fördjupa och testa sina kunskaper.

Materialet syftar till att stärka och stötta dig i din roll, så att du vågar bryta tystnaden och kan skapa rätt förutsättningar för att inleda samtal med de barn och unga du möter.

Föregående
Föregående

Ett särskilt hedersbrott

Nästa
Nästa

Handboken "Inget att vänta på"